Van informatiestroom naar contentstrategie

Het portfolio van Siemens Nederland is de laatste jaren sterk veranderd. Steeds nadrukkelijker ligt de focus op de sectoren Industry, Energy en Healthcare. Deze strategiekeuze gaat gepaard met een grote stroom aan informatie over de heroriëntatie, technologische ontwikkelingen, zakelijke successen, en een speerpunt als duurzaamheid. Om de ruim 2.250 medewerkers te bereiken én betrokken te houden, ontwikkelde Commond een nieuwe contentstrategie.

Actualiteit én verdieping

Belangrijkste uitgangspunt van de nieuwe strategie is content aantrekkelijker en meer op maat naar de verschillende interne doelgroepen te verspreiden. Commond beoordeelde de tools die worden ingezet in de interne communicatie en ontwikkelde een contentstrategie die berust op twee pijlers: een platform voor (sectorgericht) nieuws, én een platform dat de achtergronden bij het nieuws belicht, vanuit sociale en menselijke invalshoeken.

Actuele content

Spil in het geheel blijft intranet. Met een andere benadering van de ‘push & pull’ van informatie, een verbeterd webdesign, én content met audio en video, wordt de informatie nu aantrekkelijker gebracht. Daarnaast brengt een e-mailnieuwsbrief (met waar mogelijk webvideo’s als content) de actualiteit actief onder de aandacht van medewerkers. Klikken ze op een onderwerp, dan bevinden ze zich meteen op intranet, in het juiste umfeld met andere relevante informatie. De opzet voor het maken van een e-mailnieuwsbrief is zeer eenvoudig, waardoor het mogelijk is nog dezelfde dag een nieuwsbrief uit te sturen. Naar alle medewerkers óf een specifieke interne doelgroep.

Personeelsblad en crossmedialiteit

In het tweede platform staan achtergrondinformatie, verdieping en vermenselijking centraal. Hiervoor is de redactionele formule van het personeelsblad Schakels vernieuwd. Schakels brengt nu elk kwartaal content in verschillende journalistieke varianten. De mens staat zoveel mogelijk centraal, waarbij ook rekening wordt gehouden met de wens van medewerkers om achterliggende technologie op een ‘Quest’-achtige manier te brengen. Verwijzen naar content op intranet bevordert ook de crossmedialiteit. Kortom, een doordachte presentatie van online en offline informatie. Van informatiestroom naar contentstrategie.