Fashion on wheels: mode voor iedereen

De Zonnebloem vindt dat iedereen er modieus uit moet kunnen zien. Ook als je een lichamelijke beperking hebt. Dan is het kopen van leuke en vlotte kleding niet altijd even makkelijk. Om die reden hebben we samen met de Zonnebloem ‘Fashion on wheels’ in het leven geroepen. De uitdaging is kleding te ontwerpen voor mensen in een rolstoel. Kleding die goed en comfortabel zit en ook nog eens modieus is.

We vroegen studenten Fashion Design van het ROC van Amsterdam deze uitdaging aan te gaan en een collectie te ontwerpen voor de modellen: zes mensen met een fysieke beperking. Gedurende de ontwerpwedstrijd worden de 24 studenten begeleid door hun eigen docenten en mensen uit de fashionwereld.

Om de ontwerpwedstrijd bekend te maken bij het Nederlandse publiek is elke zondag bij Life 4 You op RTL4 te zien hoe stylist Maik de Boer de studenten volgt. Op zondag 20 april is er zelfs een echte modeshow. Het winnende ontwerp wordt dan gekozen door een vakjury die bestaat uit Maik de Boer, Inge van Kemenade (van modeketen TopShelf) en rolstoeltennisser Jiske Griffioen.

Naast de ontwerpwedstrijd onderzoeken we samen met de Zonnebloem of er een markt is voor modieuze, betaalbare en passende rolstoelkleding. Met social media benaderen we onder andere zorgverleners, modekenners en retailers. Verschillende partijen gaan met ons het gesprek aan en er komt veel informatie los over het gebrek aan passende, betaalbare en modieuze kleding voor mensen in een rolstoel.

Om mode voor rolstoelgebruikers te realiseren, zijn we tevens een crowdfundingactie gestart. Doel: een bedrag van 100.000 euro ophalen om een leuke collectie rolstoelkleding in productie te laten nemen. Het bijzondere aan deze actie is het refund-idee. Wordt voor 1 juni 2014 het bedrag niet gehaald, dan krijgt iedereen zijn geld terug…