Even sparren?

Voor welke (creatieve) uitdaging staat jouw organisatie? We bieden graag aan om eens een uurtje vrijblijvend te sparren. Kun je meteen beoordelen of Commond het bureau is dat jouw organisatie en uitdagingen begrijpt. Bel 076 - 530 24 30 en vraag naar John Brands of Martijn Schillemans. Maken we nog dezelfde week een afspraak, drinken we koffie (of iets anders) en weet je meteen of er een klik is.

Neem contact op!
 

Video: is verticaal het nieuwe horizontaal?

In de bioscoop, op televisie, op een computerscherm of tablet zijn we er zó aan gewend: video heeft een liggend formaat. Of de beeldverhouding nu 16:9 of 4:3 is, dat is vers twee, maar landscape is het devies. Punt. Maar is dat nog wel zo logisch? Een pleidooi voor verticale video.

Lang werd er lacherig over gedaan: verticaal gefilmde smartphonebeelden die op een traditioneel scherm werden bekeken. Met nekpijn óf met zwarte balken. Er werd zelfs een speciale website aan gewijd. Maar het tij is aan het keren.

Want sóms levert verticaal ook gewoon het mooiste beeld op, zoals te zien in deze korte film over cliffdiver Lionel Franc:

Snapchat

Voor de huidige jongere generaties hebben Facebook en YouTube hun eerste plek als mediakanalen alweer overgedragen. Snapchat is één van de places to be voor de jongere generaties. En laat daar verticaal nu net de standaard zijn. Of het nu om foto’s of video’s gaat. De content die Snapchatters zelf maken, is voor het leeuwendeel verticaal gefilmd. Ook de opties om tekst en afbeeldingen toe te voegen, zijn gericht op verticaal gebruik.

Online magazines

Een jaar geleden introduceerde Snapchat de Discover-functie: organisaties als MTV, CNN en NationalGeographic delen nu ook content op Snapchat. Kleine ‘online magazines’, met bewegend beeld, foto’s én tekst, maar alles opgehangen aan het formaat van de smartphone. Mobile first én vertical first.

En nu Discover een jaar bestaat, geven de cijfers aan dat het werkt: het Discover-kanaal op Snapchat van Cosmopolitan zou 19 miljoen keer per maand bekeken worden. Ter vergelijking: dat is maar één miljoen minder dan het aantal unieke bezoekers op cosmopolitan.com.

Verticale video

Content voor Snapchat wordt daarbij ‘op maat’ gemaakt. Afgestemd op de doelgroep, maar ook op het verticale gebruik. Mobile first krijgt daar pas écht zijn beslag. En Snapchat is niet het enige mobile-only platform met een verticale inslag: ook Periscope gaat uit van verticaal en eind vorig jaar werd Vervid gelanceerd, een platform wat volledig inzet op verticale video.

Kortom: zou verticale video niet eens de nieuwe standaard kunnen worden, nu kanalen als Snapchat en Periscope steeds meer invloed krijgen?

Geen reacties

Plaats een reactie: